Hoe maak je een kokosmat schoon?

Hoe maak je een kokosmat schoon?

Een kokosmat schoonmaken, hoe doe je dat?

De kokosmat (of cocosmat) is een mooi natuurproduct, gemaakt van kokosvezels die om de barst van de kokos zitten. Een sterk, krachtig en duurzaam materiaal dat niet voor niets zo populair is. Maar als je zo’n kokosmat hebt, dan wil je natuurlijk dat deze in goede conditie blijft en zo lang mogelijk meegaat. Regelmatig de kokosmat schoonmaken is daarbij van groot belang. Om je te helpen geven we in dit artikel een aantal tips voor het schoonmaken van de kokosmat.

De kokosmat behandelen

Omdat een kokosmat een natuurproduct is, moet deze sowieso behandeld worden tegen schimmels. Daar hoef je je bij Maatwerkmat geen zorgen om te maken. Alle kokosmatten in het assortiment zijn namelijk behandeld met een impregneermiddel.

Na de installatie

Na de installatie van de kokosmat, is het aan te raden om de mat direct even te stofzuigen, bij voorkeur met een roterende borstelkop. De kokosmat is nu klaar voor gebruik.

Dagelijks schoonmaken

Voor het dagelijks verwijderen van vuil en zand kun je een stofzuiger gebruiken. Voor vastzittend vuil en het schoonvegen van uitsparingen werkt een stugge borstel het beste. Hoe een kokosmat reinigen wanneer er vlekken op zitten? Deze kun je het beste zo snel mogelijk verwijderen met schoon, warm water. Verse vlekken zijn namelijk makkelijker te verwijderen. Lukt het niet? Verplaats de mat naar buiten, dan kun je vervolgens de kokosmat schoonmaken door met voldoende water te spuiten en met een stugge borstel de vlek weg te werken.

Periodiek de kokosmat reinigen

Naast het dagelijks schoonmaken van de kokosmat is het ook belangrijk om deze periodiek extra goed te reinigen. Zo zorg je ervoor dat de mat extra lang mooi blijft. Daarbij verwijder je vlekken en andere verstoringen die met stofzuigen blijven zitten. Gebruik je hiervoor tapijtreinigings- of vlekkenmiddelen, dan is het van belang om goed na te spoelen voor het verwijderen van restanten. Gebruik voor het verwijderen van kauwgom speciale kauwgomverwijderaar.

Incidenteel reinigen

Na verloop van tijd kan het goed zijn om de mat uit de uitsparing te verwijderen (bij een open constructie) en de kokosmat goed te reinigen met voldoende schoon water (bijvoorbeeld met een brandslang of een spoeiextractiemachine). Gebruik de stugge borstel vervolgens om hardnekkig vuil te verwijderen. Maak ook de uitsparing (de zogeheten matput) schoon en plaats de mat vervolgens weer terug. Is de mat echt heel erg vervuild? Dan valt het te overwegen om een warm water extractiemachine te gebruiken met een temperatuur lager dan 60°C.

Met behulp van bovenstaande tips kun je de kokosmat schoonmaken en ervoor zorgen dat deze zo lang mogelijk mooi blijft. Kijk verder op onze website voor meer informatie over de mogelijkheden voor een kokosmat of neem contact op. Wij helpen je graag verder.© Maatwerkmat.nl 2018